Що се отнася до църковния брак, мненията са разнообразни. От една стана има хора, които не са религиозни и въпреки това искат да спазят традицията, а именно  сватба в църква. Има и такива, за които религията е изключително важна и не могат да си представят да имат само граждански брак. Разбира се, има и хора, за които венчавката в църква не е сред техните приоритети. 

Ако вие сте решили да се обвържете в църква, без значение към коя група спадате, тази статия е за вас. Желанието ми е да обясня какво ви е необходимо, за да прекрачите прага на светата обител.

На първо място трябва да знаете, че има периоди през годината, когато църковните бракове не се извършват. Това са периоди на пости и по време на Задушница. Датите са различни всяка година, затова е добре да се провери предварително и да прецените кога е най-подходящия ден за вашия брак.

 Сега, нека се спрем на това какво е необходимо да носите в църквата.

На първо място – документ на младоженците за сключен граждански брак. Също така при сключване на църковен брак, е абсолютно задължително, както венчаващите се, така и кумовете им да са кръстени  в църква и съответно да могат да представят в деня на венчавката кръщелни свидетелства.

 Какво още ни трябва за светата обител?

Масивни ритуални свещи вързани с панделка. Свещите могат да бъдат купени както от църквата предварително, така и от агенцията по декорация.

Трябва да приготвите бутилка негазирано червено вино и чаша. Тук свещеника ще ви даде да отпиете глътка вино, която символизира Христовата кръв.

Питка и купичка с мед. Още един ритуал. Свещеника захранва младоженците и освещава питката, която по-късно ще занесете в ресторанта.

И разбира се, брачните халки. По това време те са на пръстите ви. Имайте предвид, че халките участват в църковния  ритуал. Малко преди да влезете в църквата, ще ви помолят да ги приберете в кутийката, за да може свещеника да ги подготви.

Е, вече имате всичко необходимо и сте готови да сключите църковен брак. До тук с тържествените ритуали! Време е да се успокоите.Сериозната част от сватбата е зад гърбът ви. Сега е време за снимки, усмивки и веселба в ресторанта до зори.