Мога ли да организирам сватбата си сам? Навярно всички младоженци са се питат това в началото. Дали ще се справят или по-добре да заложат на сигурното – сватбена агенция.

Отговора е „Да, можете!“

Вероятно се чудите от къде да започнете. На първо място са кумовете. Те са най-важните хора след вас на сватбата и без тях няма да може да се ожените. След като сте избрали спътниците си, запишете час в ритуална зала и в църква (ако смятате да имате църковен брак). Ако сте избрали да застанете пред олтара,  задължително всеки един от вас трябва да  е кръстен и да има съответният документ. Важно е да знаете, че има периоди през годината, когато църковни бракове не се провеждат, например по време на пости или задушници. Съветът ми е, да запишете дати поне 6-7 месеца по-рано. Да, лудост е, но ще се изненадате колко бързо се запазват датите за най-желаните месеци, като Юни или Септември.

 Ок, датите са готови. Сега какво? Направете един списък да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо.

Сватбена рокля, костюм, аксесоари (бижута, часовник, вратовръзка и т.н.). Искам тук да вмъкна, че на някои места изработката на булчинска рокля отнема 4 месеца.

Халки. За жалост няма много модели халки, които може да купите на момента. Работи се по каталози и изработката отнема време.

Брой гости (ориентировъчен списък, т.к. нещата малко се променят, когато датата наближи).

Ресторант (за предпочитане е да резервирате мястото по-рано, за да сте сигурни, че няма да има неприятна изненада).

Намерете агенция за декорация

– Изберете сватбени покани. Може също да помислите за дребни подаръчета, които ще бъдат по масите на гостите – това е един чудесен спомен.

– Ангажирайте диджей, фотограф, видео оператор, водещ. С риск да се повторя, тук отново ще ви посъветвам по-рано да подберете хората, които ще направят денят ви специален.

Тортата. Имайте предвид, че ще ви трябва и една малка торта, с която ще играят на кумата по време на вечерята в ресторанта.

Сватбен букет – избраната от вас агенция за декорация, разбира се може да го изработи или ако имате желание може да си го поръчате от друго място. Съвет! Някои дами смятат, че ще се справят и сами с това. Повярвайте ми, деня преди сватбата няма да имате време да си изработите букета сами.

– Ангажирайте кола. Агенцията по декорацията  ще предостави варианти за украска на возилото.

– В случай, че гостите ви ще пътуват и имат нужда да пренощуват, потърсете и резервирайте стаи. Също така ако е нужно помислете за транспорт.

Първа брачна нощ. Много младоженци решават да се поглезят след сватбата. Помислете дали не искате да отседнете някъде за нощ или две.

Моминско и Ергенско парти – кой не ги обича?  Възложете на кумовете тази задача. Така за вас ще е изненада и няма да има нужда да се товарите и с тази организация.

Следвайки този списък съм убедена, че ще организирате сватбата на мечтите си.

В отделни статии съм се спряла по-подробно на отделните точки от списъка.

Не забравяйте, приготовленията и самия ден на сватбата са безценен  момент от живота ви, за който сте мечтали дълго. Насладете му се!